Preturi minime, performante maxime

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 02 octombrie 2019 2 comentarii

VALORI DE REFERINTA

 

Atunci cand cumparam fire monofilament, este bine sa avem in minte aceste valori: 0,25mm - 4kg, 0,30mm - 6kg, 0,40mm - 10kg. Explic imediat ce reprezinta si cum le-am obtinut.

Preturi_minime_performante_maxime_7

Experientele negative pe care le-am avut de-a lungul timpului m-au invatat sa nu ma mai las atras de produsele „ieftine si bune", ajungand sa-mi para rau dupa banii cheltuiti. De fapt, daca ma gandesc bine, nu faptul ca am aruncat banii pe fereastra ma supara cel mai mult, ci ca m-am lasat pacalit. In pescuit, aceasta pacaleala este amplificata de unii producatori care, probabil, au considerat ca „ieftin si bun" nu este suficient de atractiv. Astfel, uitandu-ne cu atentie la etichetele firelor de pescuit, constatam ca exista fire „mult mai ieftine si mult mai bune" decat altele mult mai scumpe. Aceste observatii, propriile dezamagiri cu firele de pescuit de-a lungul timpului si faptul ca pescarii sunt interesati de rezistenta reala si diametrul real m-au determinat sa testez si sa masor performatele si parametrii firelor. Avand sprijinul magazinului MarelePescar, folosind echipamente specializate de laborator si urmand procedurile din standardele ISO aplicabile, am testat pana in acest moment aproape 200 de fire monofilament din stocul magazinului. Printre firele testate, se regasesc atat branduri consacrate, cum ar fi Sufix, Shimano, Daiwa, Gamakatsu, Fox, Trabucco, P-Line, cat si unele mai putin cunoscute. Pentru o imagine de ansamblu cat mai cuprinzatoare si analize comparative relevante, au fost incluse fire de la  foarte ieftine, la foarte scumpe, diverse modele si diametre. Tabelul cu rezultatele masuratorilor este disponibil pe blogul MarelePescar, iar metoda este documentata video aici.

Preturi_minime_performante_maxime_1

Sintetizand rezultatele din tabel, au rezultat cateva valori interesante, sa le zicem de referinta. Astfel, firele cu diametrele reale masurate intre 0,25mm si 0,26mm (rotunjite la doua zecimale) au valoarea medie a rezistentei la rupere prin alungire de 4,53kg (minim 3,30kg - maxim 5,18kg). Pentru firele cu diametrul real intre 0,30mm si 0,31mm (valori rotunjite), rezistenta medie este 6,56kg (minim 5,69kg - maxim 7,45kg). La firele cu diametrul real intre 0,40mm si 0,41mm (valori rotunjite), avem rezistenta medie de 10,64kg (minim 9,18kg - maxim 11,65kg). Pentru simplificare si pentru a fi retinute mai usor, am aproximat cele trei valori medii la 4kg, 6kg si 10kg, cele de la inceputul articolului. O observatie importanta: daca ne uitam cu atentie in tabel la valorile masurate ale firelor cu acelasi diametru real (rotunjit la doua zecimale), rezistenta la rupere variaza chiar si cu 50%. Deci nu toate monofilamentele sunt la fel de rezistente, chiar daca au acelasi diametru.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Bogdan L

23 septembrie 2023

Tiberiu, am făcut propriul test cu firul mentionat de tine. Pescuit clipsat la 2 metrii de malul opus. După câteva ore, montura ateriza pe pământ. Asta nu mă împiedică să îl folosesc la Dunăre unde o lansare la 30 metrii nu implica abateri prea mari, însa tin cont de diametrul real al firului (0,25mm). Fie vorba intre noi, nu este un fir scump. Nu mai cumpăr de multi ani fire din magazinele fizice, iar al doilea criteriu în achizitie, pe lângă diametrul real, este numărul review-urilor. Astfel, tind sa cred că nu a zăcut 2 ani prin depozit, conștient fiind că există si fire mai bune, nepopulare. Subiectivism. Testul mentionat în articol este binevenit.

Tiberius Peter

3 octombrie 2019

Sunt putin surprins de valoarea din rubrica Alungire pentru Schimano Technium - recunosc ca senzatia pe care mi-o lasa firul in conditii de pescuit normale nu se apropie de cea pe care o am acum dupa ce am vazut masuratorile. Nu contest masuratorile dar surprins fiind ma intreb oare numai mie mi s-a parut ca defapt alungirea lui e mult mai mica in conditii de pescuit?

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma