Preturi minime, performante maxime

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 02 octombrie 2019 2 comentarii

VALORI DECLARATE VS VALORI REALE

 

 

Ma intorc la firele monofilament. Nu doar rezistenta la rupere si diametrul sunt atributele de interes. Alungirea si greutatea pe metru liniar sunt de avut in vedere atunci cand alegem firul. Am explicat aici de ce. Inca un aspect important, poate cel mai important, este cum isi pastreaza firul proprietatile in timp. In acest sens, testele si masuratorile efectuate de MarelePescar contin si rezultatele dupa ce firul a stat 48 de ore in apa. La unele fire, diferentele fata de firul uscat sunt semnificative, cele mai importante fiind cresterea diametrului, in acelasi timp cu scaderea rezistentei, pana la 80% din rezistenta firului uscat. Chiar daca firul cu care pescuim intra la categoria consumabile, tot ne dorim sa tina cat mai mult. Legat de asta, ar trebui sa ne punem intrebarea cat rezista in timp un fir de doua sau trei ori mai ieftin. Si, bineinteles, intrebarile de baza raman daca firul respectiv rezista in lupta cu pestii vizati si daca luam de bun ce scrie pe eticheta.

Preturi_minime_performante_maxime_6

Cine nu si-ar dori un produs care costa putin si are performante de top? Interesant este ca in pescuit, cand vine vorba despre firele cu care pescuim, etichetele unor fire par sa indice ca exista performante maxime la preturi minime. Am putea vorbi chiar despre paradoxul firelor de pescuit: performanta este invers proportionala cu pretul. Cu cat firele sunt mai ieftine, cu atat par mai performante. Cu cat producatorul este mai putin cunoscut, cu atat firele lui par mai iesite din comun. La acelasi diametru (conform etichetei), gasim fire monofilament ale caror rezistenta declarata este de doua ori si ceva mai mare decat a altor fire, in conditiile in care cele care sunt mai rezistente sunt si de doua ori si ceva mai ieftine (calculand pretul pe metru liniar). Prin urmare, avem de ales intre doua fire: unul este de doua ori mai ieftin si de doua ori mai rezistent decat celalalt. Nu este greu de inteles de ce o parte a publicului se orienteaza spre cele mai ieftine fire, care par sa aiba si cele mai bune performante.  Decizia este clara! Dar este si cea corecta? Rezultatele testelor arata ca nu! Din moment ce nu exista un mecanism de control care sa verifice informatiile furnizate de producatori, trebuie sa privim cu prudenta ceea ce scrie pe eticheta.

Preturi_minime_performante_maxime_8

Firmele care declara valori mult mai mari pentru rezistenta la rupere decat alte firme se bazeaza pe faptul ca se adreseaza unui public neinformat, care nu are de unde sa stie cat ar trebui sa reziste, cu aproximatie, un fir monofilament de un anumit diametru. Pana la publicarea rezultatelor testelor si masuratorilor efectuate de magazinul MarelePescar, aveam doar suspiciuni cu privire la valorile inscrise pe eticheta referitoare la diametrul si rezistenta firului. Acum, uitandu-ne in tabelul cu rezultate, vedem exact cum stau lucrurile. Daca vom ignora valorile din tabel, vom fi in continuare pacaliti de producatorii care ne ademenesc cu fire ale caror preturi sunt minime si ale caror performante sunt, pe eticheta, maxime.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Bogdan L

23 septembrie 2023

Tiberiu, am făcut propriul test cu firul mentionat de tine. Pescuit clipsat la 2 metrii de malul opus. După câteva ore, montura ateriza pe pământ. Asta nu mă împiedică să îl folosesc la Dunăre unde o lansare la 30 metrii nu implica abateri prea mari, însa tin cont de diametrul real al firului (0,25mm). Fie vorba intre noi, nu este un fir scump. Nu mai cumpăr de multi ani fire din magazinele fizice, iar al doilea criteriu în achizitie, pe lângă diametrul real, este numărul review-urilor. Astfel, tind sa cred că nu a zăcut 2 ani prin depozit, conștient fiind că există si fire mai bune, nepopulare. Subiectivism. Testul mentionat în articol este binevenit.

Tiberius Peter

3 octombrie 2019

Sunt putin surprins de valoarea din rubrica Alungire pentru Schimano Technium - recunosc ca senzatia pe care mi-o lasa firul in conditii de pescuit normale nu se apropie de cea pe care o am acum dupa ce am vazut masuratorile. Nu contest masuratorile dar surprins fiind ma intreb oare numai mie mi s-a parut ca defapt alungirea lui e mult mai mica in conditii de pescuit?

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma