Interviu cu Rod Hutchinson (1)

tim-paisley.jpg Tim Paisley

Tim Paisley este o legenda a pescuitului la crap. Autor a mii de articole si a unor carti fundamentale, cu continut tehnic sau memorialistic, intre care cea mai cunoscuta ramane "Carp!" (2000). Fondator al revistei Carpworld, prima revista specializata in pescuitul la crap. Co-fondator al firmei Nutrabaits. Castigator a doua Cupe Mondiale. Palmares impresionant de capturi pe lacuri dificile ca Sarulesti, Cassien sau Rainbow.

Data: 01 iulie 2013 1 comentariu

ATRACTANTI SI STIMULATORI

 

Tim Paisley: Prin urmare incepi constructia nadei cu un mix gandit sa atraga. Ce adaugi la el? Ce atractanti si stimulatori folosesti?

Rod Hutchinson: Bun, stii ca ai un mix care atrage. Pentru partide scurte, incerc sa produc boiliesurile cele mai atragatoare cu putinta. Folosesc in boiliesuri asa-numitii "stimulatori de apetit". In general, sunt ingrediente care dau gust boiliesului, dar o treime din ei este compusa din substante solubile, prin urmare avem din nou un efect de atractie bazat pe solubilitate. Aromele pot fi incluse in diverse doze, in functie de tipul aromei. Toate aromele sunt formulate pe o baza, data de un solvent, aroma propriu-zisa fiind derivata dintr-un concentrat (ca in cazul aromelor de fructe) sau dintr-un ulei esential. Aromele sunt puse pe diversi solventi.

Nade instantanee 4

Solventii pleaca de la siropuri zaharate groase, care se impaca foarte bine cu aromele de frisca si asa mai departe, si merg pana la propilen glicerol. Glicerolul, de pilda, e un sirop de zahar. Cu cat solventul este mai vascos, cu atat este mai putin solubil in apa. Multi pescari nu-si dau seama ca glicerolul este cel mai putin solubil dintre toti solventii folositi in mod obisnuit, asa ca n-o sa‑ti poata oferi atractie instantanee. Daca folosesti o aroma pe baza de glicerol, s-ar putea sa fii nevoit sa-i dublezi concentratia ca sa obtii rezultatul pe care il astepti.

Tim Paisley: Deci doza de aroma pe care o introduci intr-un boilies ca sa obtii atractie instantane, depinde de solventul pe care e facuta aroma?

Nade instantanee 10

Rod Hutchinson: Da. Depinde de aroma pe care o folosesti si de solventul ei. Daca folosesti in boilies o aroma bazata pe alcool etilic sau un ulei esential, trebuie sa fii foarte atent la dozaz, pentru ca aici e usor sa gresesti si sa pui prea mult. Vara, nu mai folosesc uleiuri esentiale, dar folosesc arome pe baza de alcool etilic. Imi place solubilitatea lor, faptul ca se disperseaza imediat in apa. Mesajul de hrana e acolo, iese din nada si atrage pestele. Imi place sa combin aromele cu alte lucruri. Daca iei o aroma pe baza de glicerol si pe ea scrie "a se folosi in proportie de 10ml", poti sa pui si 20ml pentru atractie instantanee. Nu faci decat s‑o imbunatatesti putin. Nu risti sa supradozezi boiliesul cu aroma, fiindca solubilitatea aromei nu e grozava. Acest tip de aroma provine din industria dulciurilor. Pui putina aroma si isi face efectul lent. Sunt lucruri de cultura alimentara si asa s-a progresat in domeniul nadelor. Sa luam o aroma cum e Chocolate Malt - am scris o poveste cu ani in urma despre baietii care-mi testeaza nadele in Olanda, care puneau din greseala 50ml in loc 5ml si prindeau o gramada de peste. Aroma se bazeaza pe un solvent zaharat foarte simplu. Cu cat solventul e mai putin solubil, cu atat poti sa pui mai multa aroma. Cu totii avem arome preferate, cred ca aroma mea preferata pentru atractie instantanee este Chocolate Malt. Vara, intr-o partida scurta, o folosesc intr-o doza de aproximativ 20ml pe 500g de mix. E formulata pe o simpla baza hidrolizata.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

valter

25 octombrie 2015

Interesanta spusa lui Rod legata de boiliesurile shel-life produse de el: ''concepute sa fie instantanee...Este evident ca valoarea lor nutritiva va fi limitata,datorita costului''.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma