Perspective la Horgesti

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 19 decembrie 2023 1 comentariu

2023 - UN AN AL RECORDURILOR

 

Vlad Pavlovici: Marius, cum a fost sezonul de crap 2023 la Horgesti din perspectiva ta, ca administrator al lacului?

Marius Chiper: Pentru noi, sezonul 2023 a fost exceptional din punctul de vedere al capturilor. A fost cel mai bun an de pana acum, de cand functioneaza lacul Horgesti. Un an al recordurilor. Cele mai productive perioade ale sezonului au fost lunile mai, iunie si septembrie, iar zona cu apa mare a lacului a dat cei mai mari pesti ai sezonului. Trebuie spus insa ca, fata de alti ani, cand crapii mari se prindeau doar primavara si toamna, anul acesta s-au prins constant, pe tot parcursul sezonului, inclusiv vara, lucru la care a contribuit si nivelul ridicat al apei. S-au inregistrat 88 de capturi cu greutati de la 20kg la peste 31kg, dintre care multe de peste 25kg. Recordul lacului la pescuit sportiv a fost depasit de doua ori. In mai, Victor Costache a prins un crap oglinda de 31,2kg, care a stabilit recordul lacului in acel moment, iar in noiembrie, chiar la sfarsit de sezon, Costinel Stroea a prins un crap comun de 31,6kg, care e recordul actual la pescuit sportiv. Precizez ca este vorba de capturi inregistrate la pescuitul sportiv, pentru ca la pescuitul industrial s-au prinsi crapi si mai mari. La navodirea din toamna, am prins doua exemplare care au avut 32kg, deci avem mai multi crapi de 31-32kg in acest moment. Pe langa ei, sunt cativa crapi de 28-29kg care ar putea ajunge la 30kg in primavara. Asteptam cu mare interes primavara anului viitor, pentru ca s-ar putea prinde multi crapi foarte mari. 

Perspective_la_Horgesti_2023_1

Vlad Pavlovici: Cum ti se pare ritmul de crestere al crapilor?

Marius Chiper: Acum patru, cinci ani, un crap de 20kg prins la Horgesti era o stire Acum vorbim de crapi de peste 30kg - si nu unul. Ritmul de crestere este foarte bun si pestii mari continua sa ia in greutate in fiecare an. Ca sa putem urmari cu precizie felul in care cresc, crotaliem toate exemplarele mari. De asemenea, fotografiem toti crapii de peste 20kg, atat cei prinsi la pescuitul sportiv, cat si cei prinsi de noi la pescuitul industrial din toamna. In felul acesta, putem avea o evidenta clara, documentata, a evolutiei crapilor. Pe pagina de Facebook a lacului, publicam toate fotografiile cu crapi mari, pe care notam greutatea pestelui, numele pescarului si data capturii (luna si anul). Pentru clientii nostri, aceasta evidenta a capturilor e utila pentru ca pot vedea ce contine lacul, care este frecventa capturilor, cat de des se prinde un anumit peste etc. 

Perspective_la_Horgesti_2023_4

Vlad Pavlovici: Cum vad clientii lacului experienta de a pescui la Horgesti, avand in vedere ca pestii mari nu se prind usor?

Marius Chiper: De la an la an, observam ca nivelul pescarilor se imbunatateste, la fel ca si rezultatele, si lucrul acesta nu poate decat sa ne bucure. Daca acum cativa ani cei mai multi pescarii faceau partide de pescuit cu o durata relativ scurta, de 24-48 de ore, si din pacate rezultatele nu erau de fiecare data cele asteptate, anul trecut si anul acesta multi dintre cei care au venit la Horgesti au tinut cont de recomandarile noastre si au optat pentru partide de patru, cinci zile sau mai mult, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. Unul dintre motivele pentru care s-au prins atat de multi crapi mari in 2023 tine in mod clar de durata partidei. Cu cat partidele sunt mai lungi si pescarii au mai mult timp sa inteleaga lacul si eventual sa prinda o fereastra de vreme favorabila, cu atat se inregistreaza mai multe capturi. In forma actuala, Horgesti nu este un lac pentru partide scurte. Fara discutie ca durata partidei nu este o garantie ca se vor prinde crapi mari, mai sunt si alti factori de luat in calcul, cum ar fi temperatura aerului si a apei, directia si intensitatea vantului si, bineinteles, felul in care pescuiesti, dar de regula partidele de pescuit cu durata mai lunga duc la prinderea unor exemplare mari, care fac sa merite rabdarea si timpul alocat.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

ciobanu vasile

21 decembrie 2023

Felicitari administratorilor pentru efortul depus,in organizarea si administrarea lacului,astfel incat fiecare pescar care paseste pe malurile lacului sa aiba tot confortul si linistea unei partide de pescuit,Este o oaza de liniste,antistres,la care revin de fiecare data.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma