Shimano Ultegra CI4+ XTC
Evaluare
  • 4.5/5

PRO

  • Varful de gama al mulinetelor Ultegra.
  • Sisteme de ultima generatie.
  • Angrenaj solid, fara jocuri.
  • Posibilitati de customizare.

CONTRA

  • Bucsa de plastic la galet.
  • Port de ungere - atentie la modul de folosire.

Shimano Ultegra CI4+ XTC

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 24 ianuarie 2018 1 comentariu

ANGRENAJE SI CUSTOMIZARI

 

Vlad Pavlovici: Ce parere ai despre angrenajul mulinetei?

Mugurel Adascalitei: Principalele puncte de interes are angrenajului sunt cele doua pinioane ale mulinetei. Pinionul de pe ax (Pinion Gear) este fabricat din bronz si este incadrat de doi rulmenti capsulati S A-RB, cate unul in fiecare punct de sprijin. Celalalt pinion (Drive Gear) beneficiaza de tehnologia Hagane, pe care am discutat-o in alte recenzii. Este realizat din duraluminiu presat la rece si invelit in Black Almite (anodizat) pentru rezistenta sporita la uzura in timp. Pinionul central este incadrat si el de doi rulmenti capsulati de tip  S A-RB. Sunt aceleasi pinioane pe care le intalnim  la mulinetele Big Pit produse de Shimano, incepand cu Big Baitrunner si terminand cu Aero Technium. Modificarea adusa fata de vechiul model Ultegra CI4+ XTB este introducerea sistemului de oscilatie lenta Super Slow Oscillation 5, cu 50 de rotatii la o cursa completa a tamburului. Acest sistem de oscilatie este asigurat de cele doua mici pinioane de teflon care fac legatura intre Worm Shaft si pinionul de pe ax. Am mai vorbit despre aceste pinioane de teflon, dar merita sa reluam subiectul pentru ca exista in continuare o teama ca mulinetele Shimano ar contine "plastic". E o teama nejustificata. Recent, am primit pentru intretinere si tuning doua dintre vechile mulinete de crap Shimano - Aero Technium MGS 10 000 XSA si Power Aero XT, mulinete fabricate cu zece ani in urma. MGS-urile aveau pinioanele atat de uzate, incat a fost nevoie de inlocuirea lor cu altele noi. In schimb, la ambele modele, pinioanele de teflon au rezistat foarte bine.

Ultegra_CI4_XTC_10

Vlad Pavlovici: Ce posibilitati de customizare are Ultegra CI4+ XTC, cu ce costuri si cu ce beneficii pentru utilizatori?

Mugurel Adascalitei: Ultegra CI4+ XTC se poate customiza prin adaugarea a nu mai putin de cinci rulmenti. Se pot pune doi rulmenti la manivela si inca trei rulmenti la Worm Shaft - unul in partea de jos si alti doi in partea superioara. Fiecare rulment adaugat (plus saibele aferente) inseamna o investitie de 30 lei, deci customizarea completa a unei mulinete costa 150 de lei. Ce beneficii va avea mulineta in urma acestor modificari? Mulineta va avea o rezistenta mai mare la uzura a angrenajelor si un rulaj  mai fin.

Ultegra_CI4_XTC_9

Vlad Pavlovici: Ca pret, Ultegra CI4+ XTC nu e departe de noul Power Aero XTB/XSB. Cine crezi ca va avea de castigat de aici?

Mugurel Adascalitei: Asa cum am prevazut in recenzia publicata in decembrie anul trecut, noul Power Aero XTB/XSB se vinde deja foarte bine. Spre surprinderea mea, se vinde bine chiar si Fliegen SD, o mulineta JDM cu o capacitate mica a tamburului si fara tambur de rezerva. Ambele mulinete sunt mai scumpe decat Ultegra CI4+ XTC si totusi ii fac concurenta, in special Power Aero. Este clar ca Power Aero castiga teren mai ales pentru cei care detin deja vechile modele Ultegra CI4+ XTB sau Big Baitrunner CI4+ si isi doresc o mulineta mai performanta. Sunt sigur ca Ultegra CI4+ XTC va avea publicul ei, cum au avut toate modelele Ultegra de pana acum, dar in acelasi timp concurenta facuta de modelele Shimano ceva mai scumpe va fi probabil mai puternica decat in trecut, pentru ca diferenta de pret e mai mica.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

KUN JOZSEF

21 noiembrie 2018

UNDE SE POATE PUNE RULMENTI IN PLUS ?

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish