Varlaam - intrebari si raspunsuri (2)

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 26 martie 2021 2 comentarii

STRATEGIA CORECTA

 

Care este strategia cea mai indicata pentru Varlaam?


Madalin Barnea: In fiecare an, vin la Varlaam multi clienti noi, iar majoritatea ne cer sfatul in privinta strategiei de pescuit, ceea ce e foarte bine. Unul dintre aspectele pe care vor sa si le clarifice e cat ar trebui sa nadeasca? Mult, putin, rar, des? Cum unii fac partide scurte (durata minima a unei partide la crap pe Varlaam este de 48 de ore; tinand cont de profilul lacurilor, consideram ca e o partida scurta), iar altii fac partide de o saptamana, e dificil sa le putem spune de la inceput cat si cum ar trebui sa nadeasca. In principiu, ii sfatuim sa nadeasca prudent. Sa nu inceapa cu o nadire masiva. Sa tina cont de anotimp, de temperatura apei si de apetitul pestelui in acel moment. Pescuind plantat, ai avantajul ca poti nadi exact in acelasi loc. Din acest motiv, cred ca e mai indicat sa incepi pescuitul cu mici farfurii de nada si eventual cu un saculet atasat monturii. La o partida lunga, poti incerca sa nadesti mai mult pe un loc care ti se pare potrivit pentru asta, avand in vedere ca ai mai multe zile la dispozitie, dar in general cantitatea de nada aruncata in apa e bine sa fie direct proportionala cu numarul trasaturilor. Daca prindem sporadic si pe locuri diferite, nadim putin si incercam sa "pacalim" cat mai multi pesti. Daca gasim un loc unde prindem inca din primele ore ale partidei, iar frecventa trasaturilor creste, putem face acolo un pat de nada consistent si intretinut constant, ca sa nu pierdem pestii din zona. Daca frecventa trasaturilor scade dupa o zi sau doua, e clar ca zona nu mai trebuie nadita. Un aspect-cheie tine si de perioada calendaristica. Sunt perioade in care trebuie sa fim foarte atenti cu cantitatea si tipul nadei cu care pescuim. Primavara devreme, pe apa foarte rece, vara pe canicula si toamna tarziu spre iarna - astea sunt perioade dificile, in care pestele se hraneste slab si implica o nadire usoara.

QA_Varlaam_12

Cum trebuie ales standul de pescuit?

Madalin Barnea: Alegerea standului si alegerea locurilor de pescuit, adica locurile pe care pui montura, sunt poate cele mai importante lucruri in economia unei partide. Din pacate unii pescari isi aleg standul dupa criterii mai putin semnificative. De pilda, nu concep sa stea decat pe anumite standuri pentru ca au auzit ca standurile in cauza sunt "cele mai bune". Chiar daca perioada in care urmeaza sa pescuiasca nu e ideala pentru standul respectiv, vor sa stea doar acolo. Rareori accepta alt stand, chiar daca ar avea mai multe sanse sa prinda. Alt aspect e confortul. Unii pescari isi aleg standul pentru ca are umbra, pentru ca e aproape de parcare, toaleta si dus sau pentru ca e frumos!

QA_Varlaam_6

Toate astea sunt criterii justificate daca vrem sa ne relaxam. Daca vrem sa prindem peste, e bine sa ne orientam dupa alte lucruri: complexitatea standului (adancimi si structuri), pozitia standului (suprafata de apa pe care o are la dispozitie), presiunea pe lac (influenta standurilor vecine). Standurile putin pescuite dau uneori rezultate surprinzatoare. Tinand cont ca rezervarile se fac din timp, pescarii sunt de obicei in situatia sa pescuiasca doar pe standul pe care si l-au rezervat. Daca in timpul partidei apar standuri libere pe care se pot multa, merita luat in calcul si acest lucru. Am avut destule cazuri de clienti care si-au salvat partida mutandu-se pe alt stand, unde erau mai avantajati de conditiile meteo, de pilda vantul batea spre ei si le aducea peste.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Manea marian

8 iunie 2021

Sunteți excelenți

Anto

8 aprilie 2021

Hello there
My name is Anton,
Sorry for the English language,but im from Bulgaria... i have very unusiual question...Did you guys
monitor PH levels on the water?

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma