Varlaam - intrebari si raspunsuri (3)

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 02 ianuarie 2022 0 comentarii

EVOLUTIA LACURILOR

 

Statistic, 2021 a fost un an ceva mai slab decat 2020, cu mai putini crapi mari. De ce s-a intamplat asta si cum trebuie intelese fluctuatiile lacului?


Madalin Barnea: Am pescuit pentru prima oara la Varlaam in vara lui 2013, iar din ianuarie 2014 am inceput sa lucrez ca administrator. In cele opt sezoane petrecute aici, am vazut lacul - mai bine zis, lacurile, fiindca sunt doua - in toate ipostazele si scenariile posibile. I-am vazut toanele si cred ca ii stiu tabieturile. Cu toate astea, fiecare sezon de pescuit este diferit si vine cu lucruri noi. Niciun an nu seamana cu altul. Atat Sectorul A, cat si Sectorul B au un grad de dificultate peste medie, daca ne raportam la celalalte lacuri comerciale din tara. Din cauza faptului ca sunt lacuri relativ mici, mai ales Sectorul A, si sunt pescuite intens, sunt in continua schimbare. Crapii simt presiunea pescarilor si incearca sa o evite. Schimbarea se vede la randamentul standurilor. Standuri bune intr-un an dau mai putine capturi in anul urmator, la fel cum standuri mai slabe pot sa devina la un moment dat productive. Statisticile facute de Victor Costache si publicate pe CarpOnline ne arata clar cum s-a schimbat ierarhia standurilor de-a lungul anilor, mai ales pe Sectorul A, care e un lac mai mic si a fost pescuit mai mult. Pestii isi schimba si ei comportamentul. Sunt crapi care se prind des intr-un an, dupa care se prind rar in anul urmator. Sau nu se prind deloc. In special crapi mari. Avem un exemplu recent in sensul asta. Pe Sectorul B exista un crap din prima generatie de pesti cu care a fost populat lacul, botezat Cercelus, datorita unui semn rotund, ca un cercel, pe ambii operculi. E un peste usor de recunoscut (il puteti vedea in imaginea de mai jos), care a depasit 20kg de cativa ani si care se prindea frecvent. Unii pescari l-au prins si de doua ori in aceeasi partida. In tot sezonul 2021 a fost prins o singura data, la sfarsitul lunii septembrie!

Varlaam_-_QA_3_6

Ideea pe care as vrea s-o subliniez este ca evolutia lacurilor nu e progresie liniara, simpla. Nu toate locurile devin mai bune, nu toti pestii se prind mai des, nu fiecare crap se face mai mare (unii stagneaza, unii pierd in greutate), nu toti anii sunt mai buni decat anii precedenti. Dinamica lacurilor e influentata in fiecare an de factori diversi, cum ar fi starea vremii, gradul de ocupare al standurilor sau nivelul de competenta al pescarilor. Un an cu o vreme buna poate sa aduca un numar mare de capturi, in timp ce un an cu o vreme proasta poate sa duca la scaderea capturilor. De exemplu, in primavara, daca vremea se incalzeste repede si pestii incep sa depuna la inceputul sau la jumatatea lui aprilie, vom avea mai putine capturi mari decat daca vremea se incalzeste incet si pestii depun la jumatatea lui mai. Sub aspectul conditiilor meteo, 2021 a fost un an dificil, cu o primavara foarte rece si neproductiva. Pestii au inceput sa manance abia pe la jumatatea lunii aprilie (in mod normal, incep sa manance de la jumatatea lui martie). Am avut multe ploi, vremea s-a incalzit abia spre sfarsitul lunii mai. De la 15 martie la 15 mai, au fost doar doua saptamani in care pestele s-a hranit bine. Vara a fost extrem de calda si n-a plouat timp de cateva luni. Iar in septembrie vremea s-a racit brusc, exact cand pestele incepuse sa manance si se prindeau cate doi, trei crapi de peste 20kg in fiecare zi. Ca sa nu mai vorbim ca, in octombrie, a venit un val de frig care a racit apa cu noua grade in doar trei zile! Vremea nefavorabila a afectat pescuitul, lucru care s-a vazut la numarul crapilor mari. In conditiile astea, s-au prins totusi peste 200 de exemplare de peste 20kg in 2021, dar se puteau prinde mai multe daca ne-ar fi ajutat vremea.

Varlaam_-_QA_3_4

Cred ca vom avea astfel de fluctuatii si in viitor, fiindca sunt normale. Atat timp cat densitatea de crap ramane la nivelul actual, iar pestii sunt pescuiti non-stop de la inceputul primaverii pana la sfarsitul toamnei, lacurile vor continua sa nu fie usoare si pot avea ani mai buni sau mai slabi. Se adauga faptul ca ambele lacuri au hrana naturala din abundenta, ceea ce face ca pestii sa nu aiba nevoie de nada pescarilor. Pentru a ajuta clientii sa inteleaga pescuitul la Varlaam si sa aiba rezultate bune, am inceput sa acordam prioritate rezervarilor facute pentru partide cat mai lungi. Partidele lungi sunt benefice pentru Varlaam nu numai din punct de vedere financiar, ci si din punct de vedere al rezultatelor obtinute de pescari. Avem clienti care fac partide de cate o saptamana, uneori si mai lungi, si care au rezultate exceptionale, lucru care tine in primul rand de priceperea lor, dar tine si de durata partidei. Partidele lungi iti permit sa te adaptezi si sa cauti pestele. Daca gresesti ceva, ai timp sa corectezi. Daca vremea e proasta, ai timp sa astepti o schimbare de vreme. Intr-o partida scurta, ai mai putine optiuni. La Varlaam, partidele de 48 de ore sunt considerate scurte, avand in vedere specificul lacurilor (partidele de 24 de ore nici nu sunt permise). Durata minima pe care o recomandam e de 72 de ore, dar rezultatele cele mai bune sunt obtinute, de regula, in partide lungi.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma