Carp Spirit V-Curve
Evaluare
  • 5.0/5

PRO

  • Forma foarte eficienta si ingenioasa;
  • Reduce riscul de indreptare a carligului;
  • Reduce numarul de pesti pierduti in dril;
  • Reduce riscul de ranire a pestelui;
  • Varf extrem de ascutit;
  • Constructie robusta.

Carp Spirit V-Curve

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 12 iulie 2022 0 comentarii

ORIGINEA SI DESIGNUL CARLIGULUI

 

In vara lui 2019, am primit pentru teste un carlig nou produs de Carp Spirit. Carligul se numea V-Curve datorita curburii in V. Avea o forma neobisnuita pentru un carlig de crap si m-am gandit in ce monturi ar putea fi valorificat cel mai bine. De obicei, carligele nou aparute seamana cu alte carlige si iti dai seama usor la ce ar putea fi folosite. Putine modele sunt atipice sau inovatoare. V-Curve avea elemente care se regaseau la carlige mai vechi, inclusiv curbura in V, dar in ansamblu nu semana cu nimic. Ca atare, l-am testat initial intr-o montura simpla cu fir de par, fara accesorii, ca sa-mi fac o idee cum lucreaza. Intamplarea a facut sa aleg de la bun inceput una dintre cele mai eficiente monturi pentru V-Curve, dupa cum aveam sa constat in anii urmatori. De la primele teste, am observat ca agata bine si nu se misca in gura pestelui. Carligele se ingropau in carne si nu aveau joc. Uneori erau greu de scos, dar de cele mai multe ori nu faceau nicio rana, spre deosebire de alte modele, care pot fi eficiente, dar predispuse sa raneasca pestii, mai ales pestii care lupta foarte tare in dril. Pe parcursul anului urmator, am primit pentru teste mai multe variante de V-Curve, cu diverse marimi si materiale (o varianta realizata din otel simplu, alta realizata din otel superior aliat cu vanadiu, mult mai rezistenta la uzura si care a fost varianta finala) si mi-am format o idee asupra carligului. Am avut insa doar cantitati mici pentru teste si am asteptat ca modelul sa intre in productie ca sa-l pot testa pe larg.

V-Curve_1

V-Curve a aparut pe piata la inceputul lui 2021. Curbura in V era principalul element de atractie, dar nu era o noutate in domeniul carligelor pentru crap. Nash folosea deja curbura in V la un carlig aparut in 2018, Pinpoint Claw. Parea ca firma Carp Spirit copiase la V-Curve curbura in V a carligului produs de Nash. In realitate, sursa de inspiratie pentru V-Curve fusesera carligele VMC Barbarian, care folosesc curbura in V de cel putin un deceniu. Cel mai apropiat model Barbarian pentru crap e un carlig de pescuit la stationar si feeder produs de VMC din 2015 cu indicativul 7019 Mystic Match Specimen. Modelul 7019 e unul dintre cele mai robuste carlige VMC pentru stationar si feeder si e conceput pentru pescuitul la crap, mreana sau sturion. Carp Spirit e o firma aflata in proprietatea grupului Rapala VMC si care beneficiaza de capacitatile de productie ale celorlalte firme ale grupului. Carligele Carp Spirit sunt fabricate de VMC (la fel cum erau si vechile carlige ACE), firele sunt produse de Sufix. Design-ul curburii de forma literei V e un patent VMC si e utilizat la carlige si ancore pentru o mare varietate de stiluri de pescuit. VMC foloseste numele de Barbarian pentru carligele si ancorele care au curbura in V, iar curbura propriu-zisa e numita in cataloagele VMC technical locking curve, "curbura tehnica de blocare". La fel ca toate carligele Carp Spirit, V-Curve a fost proiectat si realizat de VMC si se bazeaza pe un principiu cu o eficienta confirmata.

V-Curve_2

De la aparitia carligului in iarna anului trecut, am pescuit cu V-Curve mai mult decat cu oricare alt model si am fost interesat sa vad la ce monturi e folosit de consultantii Carp Spirit din alte tari. Consultantii englezi, cum ar fi Rob Hughes sau Ian Russell, il recomanda pentru Spinner Rig (Ronnie Rig), o montura de pop-up in care V-Curve, avand tija scurta, prezinta pop-up-ul la o distanta mica deasupra substratului. L-am testat cu montura Withy Pool, o montura de pop-up ceva mai inalta. Alti pescari l-au incercat cu monturi pentru momeli critic echilibrate, cum e German Rig. Alti pescari i-au pus anou sau varnis si l-au utilizat in monturi Blow-Back. V-Curve functioneaza cu toate aceste monturi. In ce masura e carligul cel mai indicat pentru ele se poate afla doar prin teste. Pentru mine montura preferata pentru carligele V-Curve ramane insa montura clasica, simpla, cu fir de par.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma