Momeli flotante in teste

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 01 aprilie 2020 0 comentarii

CULOAREA SAU COMPOZITIA?

 

Dupa ce am mai avut inca o trasatura pe lanseta cu wafter Complex-T, am decis sa renunt la pop-up-ul si wafterul Hit N' Run, la care nu se intampla nimic. Rezultatul a fost unul care nu poate decat sa ma duca cu gandul la relatia cauza-efect. Am schimbat boiliesurile Hit N' Run cu un wafter The Source si unul Complex-T. Efectul? Am inceput sa prind si la cele doua lansete care nu dadusera niciun rezultat pana acum. Trasaturile au continuat pe toate cele patru lansete pana la finalul partidei. Ultima a venit chiar in timp ce strangeam echipamentul, toti pestii prinsi fiind peste 10kg, dar sub 20kg.

Momeli_flotante_in_teste_14

Vazand ca boiliesurile critic echilibrate in culori neutre au prins mai bine decat cele de mare atractie, l-am intrebat pe un amic care pescuia pe un alt stand ce are la carlig. La el situatia era similara cu a mea pana la momentul schimbarii momelilor de carlig: niciun peste. Mi-a spus ca are snowman-uri la toate patru monturile, pop-up-urile fiind fluo. I-am povestit ca am renuntat la momelile viu colorate si am folosit unele de culoare naturala. Avand si el aceleasi momeli de carlig, i-am sugerat sa incerce. A schimbat doar pe una dintre lansete, doar ca, in cazul lui, nu a functionat. De ce la mine a mers si la el nu? Greu de spus. Desigur, ce am descris aici pot fi simple coincidente si, oricum am privi lucrurile, astfel de observatii nu reprezinta un adevar stiintific si nici au aplicabilitate general valabila, adica trecem de la boiliesurile  viu colorate la unele maronii si, gata, ne "incaiera" pestii. Culoarea sau compozitia - sau poate ca ambele lucruri - au facut diferenta.

Momeli_flotante_in_teste_10

Partida urmatoare avea sa-mi arate cat de fundamentate erau concluziile "testelor". Pe baza experientelor anterioare, am decis asezarea in teren 2+2: doua lansete cu momeli colorate (una cu wafter rosu, una cu pop-up galben) si doua cu momeli in culori naturale, neutre (wafters The Source si Complex-T). Acelasi lac, Sectorul A de la Varlaam, dar alt stand si alta perioada a anului. Era inceputul verii si, desi se facuse cald afara, parca totul era inghetat, ca intr-un stop-cadru. Varlaam imi lasa impresia unui lac glacial in care nu are cum sa existe vreo forma de viata. Cu toate astea, primul peste, un crap comun in jur de 15kg, a venit relativ repede, pe lanseta cu pop-up. Urmatorul peste, tot crap comun si cam la fel de mare, a fost pe aceeasi lanseta. Dupa al treilea crap pe aceeasi lanseta, am decis sa schimb toate lansetele pe pop-up-uri. Pe langa cele galbene de 12mm, aveam si roz, de acelasi diametru. De dragul testelor, analizei si observatiilor statistice, am decis sa am pop-up-uri galbene pe doua lansete si roz pe celelalte doua. Practic, aveam aceeasi prezentare a momelii, diferentele fiind culorile si locurile - iarasi, alese cu grija - in care erau plasate monturile. Rezumat si concluzii: dupa aceasta schimbare, prezentarile s-au distribuit pe toate lansetele, astfel incat, la final, nici pop-up-ul galben, nici cel roz n-a fost un castigator detasat.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma