Momeli flotante in teste

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 01 aprilie 2020 0 comentarii

PARAMETRI DE INTERES

 

Pe scurt, situatia a fost urmatoarea: in primele partide facute la inceputul sezonului, am avut cele mai bune rezultate cu pop-up-uri si wafters colorate - in special cu wafters. In partidele ulterioare, am prins mai bine cu wafters in culori naturale. Iar cand vremea s-a incalzit, pop-up-urile viu colorate au fost "asul din maneca". In toate aceste partide, am avut la dispozitie suficiente optiuni, adica pop-up-uri si wafters cu diverse culori, compozitii si forme, care m-au ajutat sa rezolv partidele. Dincolo de orice explicatie cauza-efect, asta este ceea ce conteaza: rezultatul. Pentru mine, rezultatul partidei este un argument de baza in a decide daca mai folosesc un produs sau nu. Cum intotdeauna este loc de mai bine si cum orice informatie te poate ajuta la un moment dat, mi-am propus sa fac o serie de teste cu pop-up-urile si boiliesurile critic echilibrate pe care le-am folosit. Simteam nevoia sa fac testele pentru a sti ce se intampla cu momelile flotante in timp ce stau in apa. Cum isi pastreaza flotabilitatea? Cum isi mentin pozitia fata de carlig? Care dintre ele are flotabilitate mai buna? Cat de mult isi schimba culoarea? In cazul boiliesurilor flotante - pop-up-uri sau wafters - vreau sa stiu cum sa le echilibrez, ca montura sa functioneze corect. Nu vreau sa ma trezesc ca un pop-up sau un wafter se culca pe substrat dupa doua ore, cand in principiu ar trebui sa ramana in pozitia corecta cel putin 12 ore, daca nu 24 de ore. Daca momeala nu este prezentata corespunzator, este afectata mecanica monturii, crescand astfel riscul de a pierde pestele.

Momeli_flotante_in_teste_3

Sa ne gandim ce se intampla cu momelile, in general, si cu cele flotante, in particular, din momentul in care intra in apa. Pentru a fi detectate de crap si a-l atrage, exceptand atractia vizuala, momelile trebuie sa disipeze in masa apei substante pe care codul genetic al crapului le cunoaste. Fara sa intru in sfera chimiei si, in special, a bio-chimiei, faptul ca anumite substante din compozitia momelii se elibereaza in apa face ca momeala sa-si schimbe proprietatile fizice in timp. Cele care ne intereseaza sunt greutatea si volumul sau, intr-un cuvant, densitatea. Volumul boiliesurilor se modifica si ca urmare a actiunii pestilor sau altor specii care intra in contact cu momeala. S-a intamplat de multe ori sa vad momeala "ciugulita" dupa ce a stat cateva ore in apa, fara sa am niciun semnal in avertizor.

Momeli_flotante_in_teste_8

Modificarea parametrilor fizici ai momelii are o influenta directa asupra flotabilitatii, aceasta putand sa scada sau sa creasca, asa cum am constatat pe durata testelor. Legat de experimente, as putea povestesc etapele prin care am trecut si problemele cu care m-am confruntat, dar mi-e teama ca as plictisi cititorii. In plus, din perspectiva pescarului, nu ne intereseaza testele in sine, ci care sunt concluziile si cum le putem folosi in avantajul nostru. Inainte sa ma apuc, mi-am imaginat ca experimentul va fi unul foarte simplu: ma folosesc de Legea lui Arhimede, lestez momelile flotante, le pun in apa si setez o camera foto sa faca fotografii din ora in ora, timp de minim 48 de ore. Apoi analizez fotografiile si vad ce se intampla. Teoretic e simplu. De la teorie la practica, insa, e cale lunga. Desi nu mi-am propus sa creez o procedura de testare care sa devina standard international (ISO), ma interesa sa am masuratori repetabile care sa-mi ofere rezultate relevante. Altfel, daca in urma experimentelor rezulta ca toate momelile sunt la fel de flotante sau, de fiecare data, alta momeala era cea mai flotanta sau cea mai putin flotanta, n-aveam ce concluzii sa trag. Si chiar asa s-a intamplat la testele initiale. Ulterior, a trebuit sa ajustez metoda de lucru pana in punctul in care am obtinut rezultate de incredere. Daca ne gandim ca fiecare test a durat de la cateva ore pana la doua, trei zile si ca au fost necesare zeci de incercari si experimente, ne facem o idee cu privire la durata totala a testelor si, implicit, numarul boiliesurilor consumate. Nu mai pun la socoteala si greselile inerente, cum ar fi descarcarea bateriei camerei foto in timpul testelor sau resetarea numarului de cadre, uitat dintr-un test anterior etc.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma