Varlaam - intrebari si raspunsuri

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 04 februarie 2020 0 comentarii

PESCUITUL PLANTAT

 

De ce este incurajat pescuitul plantat si nu pescuitul lansat?


Vlad Pavlovici: In 2014, cand am facut regulamentul pentru Varlaam, am tinut cont de topografia lacului. Cele doua lacuri de la Varlaam nu au niciun fel de agatatura. Exista doar doua, trei locuri unde montura se poate agata, probabil de la buturugi ramase pe fundul apei in momentul in care au fost sapate lacurile. In unele perioade ale anului, pe unele standuri, avem bradis sau alte tipuri de vegetatie submersa, care formeaza obstacole, dar e o problema minora. Altfel, lacurile sunt extrem de curate. Fiind insa balastiere, substratul e abraziv. Sunt multe praguri si platouri in care firele se pot taia. In plus, exista o populatie masiva de scoici Dreissena. Scoicile Dreissena sunt scoici fixe cu margini taioase, ca niste midii de apa dulce care se aseaza pe aproape orice structura. O creanga care cade in lac, se imbiba cu apa si se duce la fund va fi acoperita in cateva saptamani de o colonie de scoici. Orice pescar se poate lamuri imediat cu ce are de-a face daca se uita la placa de beton care apara standul de apa. Baza placii e imbracata in scoici. Scoicile se aseaza pe orice structura care le poate sustine. Ca sa poti pescui in mod eficient un astfel de lac, mai ales cand lacul are crapi mari, e obligatoriu sa folosesti fire groase. Cerintele minime in materie de fire sunt: linie principala mono de 0,40mm si inaintas mono de 0,60mm. Sunt cerintele minime! E bine sa folosesti cel mai gros fir posibil. Scoicile si pragurile pot taia orice fir. Pe mulinetele mele, am de obicei fir principal de 0,45mm si inaintas de 0,70mm. Cu asemenea fire, e aproape imposibil sa pescuiesti lansat, decat daca esti dispus sa pescuiesti aproape. Pentru pescuit la distanta, esti obligat sa plantezi. 

Varlaam_QA_2

Nu e singurul motiv pentru care incurajam pescuitul plantat. Lacurile sunt dificile, iar pescuitul plantat iti da sanse incomparabil mai bune sa prinzi peste, ceea ce e si in avantajul pescarilor, si al lacului. Plantatul e cel mai avantajos stil pentru lacuri grele, care implica un pescuit precis, pe locuri mici. Ai randament maxim. Nu pierzi peste. Daca montura se agata, te duci si o eliberezi. Daca pestele se parcheaza, te duci si il scoti. Daca pestele sta la distante mari, te duci si pui montura unde sta pestele. Asta nu inseamna ca e suficient sa plantezi ca sa prinzi peste - toata lumea planteaza pe Varlaam, dar nu toata lumea are aceleasi rezultate. Si aici tine de pricepere. Suntem in favoarea pescuitului plantat pentru ca pastram lacurile curate si pestii se mentin in cea mai buna stare posibila, lucru care se vede si din fotografiile cu capturi. Faptul ca la Varlaam se prind anual atatia crapi mari - in 2019, s-au inregistrat 229 de capturi de peste 20kg - se datoreaza in buna masura faptului ca se planteaza. Daca regulamentul ar fi interzis plantatul si ar fi permis folosirea unor fire subtiri, cu care sa poti arunca, nu numai ca s-ar fi prins mai putin peste, dar am fi avut kilometri de fire rupte si imprastiate prin apa, crapi incurcati in aceste fire si cu gurile mutilate. Unde exista agatatura sau abraziune, firele subtiri nu au ce cauta. 

Varlaam_QA_4

In sfarsit, plantatul are beneficii si la nivel de confort. Ai mai mult spatiu la dispozitie. Unul dintre motivele pentru care alte lacuri permit doar pescuitul lansat este ca, in felul asta, pot valorifica mai bine spatiul. Sectorul A, de exemplu, are sapte standuri de crap (de obicei, se folosesc numai sase) la o suprafata de sapte hectare. Fiecare stand are in jur de un hectar de apa la dispozitie. Pe o balastiera cu multe structuri, ca Sectorul A, un hectar de apa inseamna zeci de optiuni. Daca s-ar fi pescuit lansat, puteam avea 15-20 de standuri. Sub aspect economic, e mai avantajos pentru un lac sa aiba un numar mare de standuri, cu distante mici intre ele si pe care pescarii pot pescui doar lansat. Incasarile pot fi mai mari. La Varlaam, tinand cont de specificul lacului si de directia de dezvoltare, am considerat ca pescuitul plantat, cu suprafete intinse alocate fiecarui stand, e cea mai buna solutie.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma