Montura Withy Pool

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 06 ianuarie 2014 4 comentarii

INVENTIA LUI RENYARD

 

Ca sa inlocuiasca segmentul indoit al tijei, Renyard a folosit pentru inceput o bucata de tub Drennan flexibil, urcata pe tija carligului, pe care a indoit-o cu ajutorul unui opritor impins sub ea. Fiind flexibil, tubul se arcuia sub tensiunea creata de opritor. Carligul putea fi in acest caz unul cu tija scurta, pentru ca tubul prelungea suficient de mult tija, dar era suficient de moale incat sa nu devina "deschizator de conserve", ca la bent hook. Pentru a da boiliesului un efect de separare de carlig, Renyard a pus un anou culisant pe tubul care prelungea tija, fixand boiliesul de acest anou. Montura era eficienta, dar numai pe locuri cu substrat curat. Daca substratul nu era curat, vegetatia si resturile de pe fundul apei puteau bloca tubul, iar momeala si carligul stateau intr-o pozitie gresita. Dupa tot felul de experimente facute pe diverse lacuri (nu pe Withy Pool), Renyard a avut ideea sa foloseasca un pop-up in locul boiliesurilor scufundatoare de pana atunci, ca sa ridice montura in masa apei si sa scape de grija substratului. Acum anoul nu mai putea ramane pe tub (printre altele, montura cu anou pe tub agata pestele si prin afara gurii, deci nu era cea mai buna solutie), asa ca - dupa alte teste - l-a pus direct pe tija carligului si l-a blocat cu un opritor. Cu asta, montura era aproape completa.

Montura_WP_4

In sezonul 1991-1992, un element nou a adus o imbunatatire monturii: tubul termo. Pescarii de crap descoperisera in recuzita electricienilor acest tub care se putea contracta in apa clocotita sau in aer fierbinte si incepusera sa-l foloseasca la monturi. Steve Renyard a vazut potentialul pentru montura sa aflata in faza experimentala si a inlocuit tubul flexibil cu tub termo. In sistemul cu tub flexibil, curbura tubului se putea pierde, daca opritorul aluneca pe fir, lucru care se intampla uneori. Cu tubul termo, curbura era permanenta. Un alt avantaj era ca tubul termo putea fi modelat intr-o curbura mai agresiva, ca sa imprime vechiul efect de rotatie, patentat de bent hook.

Montura_WP_5

In forma definitivata, cu tub termo, montura a dat rezultate impresionante. La prima partida pe Withy Pool, Renyard a avut noua trasaturi, in conditiile in care in tot lacul nu erau decat 16 crapi. La a doua partida, a prins trei exemplare de peste 30lb intr-o singura zi. Pentru comparatie, media capturilor celorlalti pescari pe Withy Pool era de un crap (unul singur) pe sezon! Se poate intelege de aici cat de dificil era lacul. Renyard continua sa imbunatateasca montura, inlocuind opritorul mobil de pe tija cu un opritor fix, lipit. Daca opritorul era mobil, se putea deplasa, modificand pozitia pop-up-ului in montura. Rezultatul era ca montura nu agata pestele corect, il prindea superficial, cu varful carligului (care se indrepta), si il pierdea. Toate aceste detalii, configurate in timp, perfectionau creatia lui Renyard, care avea sa devina cunoscuta sub numele oarecum impropriu de montura Withy Pool, desi majoritatea testelor facute cu ea s-au desfasurat in prealabil pe alte lacuri. Renyard nu s-a grabit sa o dezvaluie - era consultant pentru Rod Hutchinson la acea data si nu-l deranja sa se creada ca rezultatele lui se explica printr-o nada exceptionala, nu prin monturi - dar treptat montura a intrat in uzul curent si si-a castigat reputatia pe care o merita.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

4 comentarii Adauga comentariu

Catalin Roman

6 mai 2019

Exceptional. Toata stima Dl Pavlovici.

Bogdan

3 aprilie 2015

ce diferenta este intre aceasta montura si montura 360 grade? care considerati ca este mai buna si de ce? va multumesc!

Radu

7 ianuarie 2014

Un articol, cred eu, chiar mai bun decât altele prin faptul că este prezentată nu doar forma finală ci și (mai ales) CUM s-a ajuns la ea. Fiecare pas in evoluția ei explică și câte ceva din mecanica monturilor în general. Și fiecare din ei poate deveni util inclusiv în perfecționarea altor monturi pe care le folosim în prezent. De aceea cred că articolul depășește dezideratul de a prezenta doar o montură corectă. Excelentă documentare!

valter

7 ianuarie 2014

Un articol foarte bun,de altfel ca toate de pana acum!

Magazin Pescuit MarelePescar Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Doctor Fishing BigFish