Montura Withy Pool

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 06 ianuarie 2014 4 comentarii

CONSTRUCTIE SI MATERIALE

 

Oricat de ingenioasa si eficienta e montura Withy Pool, pare complicata la prima vedere si probabil ca n-ar fi ajuns la popularitatea de astazi daca n-ar fi aparut doua accesorii care au pus-o la indemana tuturor. Cele doua sunt adaptorul Withy Pool si anoul cu surub. Adaptorul e cel mai important, pentru ca elimina principala problema a monturii, curbura tubului termo. E un tub de plastic care are lungimea optima si e gata curbat, pe care il urci pe ochetul carligului in locul tubului termo. E suficient de flexibil ca sa nu produca efectul de deschizator de conserve si isi pastreaza curbura. Sunt mai multe firme care fabrica adaptori si probabil ca vor fi tot mai multe, pentru ca e un produs de succes. Celalalt accesoriu e anoul cu surub, care permite infiletarea pop-up-urilor. Sunt si unii care prefera sa lege pop-up-urile cu ata dentara pe un anou obisnuit (Renyard recomanda anourile ovale, care "centreaza" pop-up-ul mai bine), dar anoul cu surub e mai practic.

Montura_Withy_Pool

Montura se poate lega cu diverse materiale. Daca plantez, dau cu fire textile suple, cum ar fi Sufix Herculine Blend sau Herculine Heavy, iar daca arunc sau daca exista agataturi abrazive, folosesc Sufix Black Silt de 35lb. La nevoie, se poate lega si cu monofilamente flexibila, dar nu e o montura pentru fire rigide. In ceea ce priveste carligele, exista doua modele pe care le prefer, iar diferenta dintre ele tine de situatie. Pe apa libera, ACE MCS sau alt model cu tija curbata. In agataturi, ACE CXS sau alt model cu aceeasi forma si cat mai robust. Amandoua au varful drept si tija de lungime medie. Sunt de evitat carligele cu tija prea lunga, pentru ca pot crea vechiul efect al deschizatorului de conserve. Carligele cu varf curbat sau tija scurta nu sunt cele mai indicate, chiar daca montura prinde peste si cu ele. Withy Pool nu are nevoie de obisnuita corelatie intre marimea carligului si marimea boiliesului. Se pot folosi carlige mari cu pop-up-uri mici, de exemplu carlig numarul 4 cu pop-up de 14mm. Totul e ca pop-up-ul ridice bine carligul. Alica de ancorare poate fi si ea mare, aparent exagerata, dar pop-up-ul nu trebuie sa fie critic echilibrat de greutatea ei, pentru ca asta va face ca montura sa sara in sus inutil la orice turbulenta creata de pestii din preajma. E mai bine sa ai un pop-up cat mai flotant, care sa tina montura dreapta, si o alica de ancorare cat mai grea.

Montura_WP_13

Nu in ultimul rand, alte elemente importante pentru eficienta monturii sunt pozitia opritorului (cel care blocheaza anoul de care e prins pop-up-ul) si lungimea forfacului. Opritorul trebuie asezat vis-a-vis de varful carligului si trebuie sa nu se miste. Lungimea forfacului depinde de material, ca si de alte aspecte, cum ar fi nadirea din jurul monturii. Steve Renyard recomanda pentru inceput un forfac de 17-18cm, dar merita experimentat cu lungimi diferite, de pilda cu forfacuri mai scurte pe o "farfurie de nada" cu seminte mici de tip Partiblend. Cand folosesc montura cu un element elastic, partea elastica are 10cm, iar firul monturii are 1-2cm, deci forfacul nu depaseste 12cm. Maddocks cobora pana la 7-8cm. Nu e o montura proiectata doar pentru aruncat sau doar pentru plantat, se poate folosi cu succes in ambele cazuri. Si nu e numai pentru pop-up-uri. Pe un substrat relativ curat, da rezultate si cu boiliesuri scufundatoare simple sau sau critic echilibrate.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

4 comentarii Adauga comentariu

Catalin Roman

6 mai 2019

Exceptional. Toata stima Dl Pavlovici.

Bogdan

3 aprilie 2015

ce diferenta este intre aceasta montura si montura 360 grade? care considerati ca este mai buna si de ce? va multumesc!

Radu

7 ianuarie 2014

Un articol, cred eu, chiar mai bun decât altele prin faptul că este prezentată nu doar forma finală ci și (mai ales) CUM s-a ajuns la ea. Fiecare pas in evoluția ei explică și câte ceva din mecanica monturilor în general. Și fiecare din ei poate deveni util inclusiv în perfecționarea altor monturi pe care le folosim în prezent. De aceea cred că articolul depășește dezideratul de a prezenta doar o montură corectă. Excelentă documentare!

valter

7 ianuarie 2014

Un articol foarte bun,de altfel ca toate de pana acum!

Magazin Pescuit MarelePescar Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Doctor Fishing BigFish