Varlaam - dincolo de impresii

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 30 decembrie 2020 1 comentariu

STUDII DE CAZ

 

Vlad Pavlovici: E interesant ca, daca ne uitam la distributia capturilor pe ore pentru un anumit stand, graficul standului nu e identic cu graficul lacului. Am ales ca studiu de caz doua standuri cu un numar mare de capturi - A4 si B13 - ca sa avem o baza de calcul cat mai relevanta. A4 e un stand pe care il cunosc prea putin, in schimb pe B13 am pescuit foarte mult. Cele mai bune perioade mi s-au parut dimineata, incepand de pe la 5-6, si prima parte a noptii, pana pe la 1. De obicei, a doua parte a noptii a fost mai putin productiva pentru mine, lucru pe care il confirma si graficul. In general schimb lansetele la pranz, cand graficul ne arata intr-adevar o perioada slaba (dar e slaba si pentru ca majoritatea pescarilor isi scot lansete si le schimba la pranz). La fel de bine le-am putea schimba la 3-4 dimineata, daca tinem cont de statistica, atat ca nu suntem inclinati sa facem asta. Conform graficului, cea mai buna perioada pe B13 e in jurul orei 18, lucru care e cumva neasteptat.

Varlaam_-_dincolo_de_impresii_13

Victor Costache: Tot legat de modul in care interpretam datele statistice, daca ne uitam cu atentie la intervalele orare din graficele generale la nivel de lac - Sectorul A si Sectorul B - comparativ cu graficele pe fiecare stand in parte (cum ar fi cele pentru A4 sau B13), vom constata ca sunt ceva diferente intre intervalele bune si slabe atat de la un stand la altul, cat si fata de ce ne arata cele globale pentru fiecare sector. Cele generale ne ofera imaginea globala cu privire la comportamentul pestilor, in cazul de fata, orele cele mai potrivite pentru a face "deranj" pe zona de pescuit. In schimb, graficul aferent standului pe care urmeaza sa pescuim ne ajuta sa intelegem comportamentul pestilor din acea zona si sa ne stabilim strategia corecta. Trebuie sa avem in vedere, dupa cum spuneam, decalajul de cateva minute sau zeci de minute intre ora fotografiei si ora la care a fost prins pestele care apare in fotografie. Asta inseamna ca daca, spre exemplu, graficul ne indica ora 4 dimineata ca fiind cea mai indicata pentru a umbla la monturi, ar trebui sa incepem cat mai aproape de ora 4 si sa terminam pana la ora 5. 

Varlaam_-_dincolo_de_impresii_14

Bineinteles, datele statistice nu reprezinta o reteta castigatoare in mod cert. Nici daca am avea informatii cu privire la toti pestii prinsi pe Varlaam, impreuna cu tipul substratului, adancimea si coordonatele GPS ale locului de unde au fost prinsi, temperatura apei, presiunea atmosferica de la momentul respectiv si orice alte detalii, tot n-am putea produce statistici care sa ne garanteze ca vom avea rezultate. In schimb, datele adunate pe parcursul mai multor ani, de-a lungul intregului sezon si de pe toate standurile, ne ofera informatii sigure, nu pareri si opinii. Meritul statisticilor e ca ne permit sa vedem dincolo de impresii.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Ivascu Daniel

8 februarie 2021

Paradoxul este ca pana la urma totul se rezuma la noroc daca pescuiesti corect mai ales cand este vorba de calitate!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma