Shimano Aero Technium MgS
Evaluare
  • 5.0/5

PRO

  • Varful de gama al mulinetelor Shimano de crap
  • Cea mai mica greutate dintre modelele Shimano
  • Cele mai performante materiale si tehnologii
  • Constructie superioara calitativ

CONTRA

  • Recenzia de fata este o analiza preliminara, tinand cont ca Aero Technium XTC/XSC este un produs nou.

Shimano Aero Technium MgS

Data: 13 martie 2019 0 comentarii

CRONOLOGIE AERO TECHNIUM

 

Incepand de la jumatatea anilor 2000, varful de gama al mulinetelor Shimano cu tambur long cast, pentru aruncari la distanta, se numeste Aero Technium. In cazul mulinetelor Shimano, termenul de tambur long cast se refera la tamburul cu latimea de 3,5cm pe zona pe care se bobineaza firul. La origine, toate modelele din aceasta clasa de mulinete provin din surfcasting, pescuitul marin de pe plaja, care presupune aruncari la distante extreme. Cum pescarii de crap au si ei nevoie sa atinga distante mari, mulinetele de surfcasting cu tambur fix au intrat in arsenalul crapist inca de la sfarsitul anilor 80, mai intai in Anglia, apoi si in restul Europei, sub influenta pescarilor englezi. Shimano este unul dintre producatorii japonezi ale caror mulinete au ajuns sa domine piata europeana de crap, iar modelul Aero Technium a fost conceput sa fie "nava amiral" a firmei pe segmentul de surfcasting si implicit de crap, la fel cum Stella este capul de serie al mulinetelor Shimano in pescuitul la rapitor.   

Shimano_Aero_Technium_MGS_1

Cateva precizari pentru cei care cunosc mai putin istoria si evolutia mulinetelor Aero Technium. Exista doua clase de mulinete Aero Technium - cele cu corp de aluminiu si cele cu corp de magneziu, care au indicativul MgS. Primul model aparut pe piata a fost Aero Technium 1000 XT, cu corp de aluminiu, care a lansat conceptul de Slow Oscillation, sistemul de asezare a firului cu oscilatie lenta. Fabricata in Japonia, la fel ca toate modelele Aero Technium de mai tarziu, inclusiv modelele actuale, mulineta era neobisnuita din mai multe puncte de vedere - avea un corp extrem de compact, care parea sa se ascunda sub tamburul supradimensionat, un raport de recuperare scazut (3,5:1), care indica un angrenaj robust, o greutate considerata mica la acea data (620g), iar felul in care aseza firul, spira langa spira, nu semana cu nimic. A fost un model care s-a bucurat de un respect considerabil din partea pescarilor si care si-a pastrat o reputatie excelenta si astazi. Desi era cea mai scumpa mulineta Shimano cu tambur long cast, Aero Technium 1000 XT a avut suficient succes comercial incat sa dea nastere unor generatii succesive de modele Aero Technium, care continua pana in prezent. Am notat mai jos cronologia lor.

Shimano_Aero_Technium_MGS_3

2008 - apare Aero Technium MgS 10000 XSA, primul model Aero Technium cu corp de magneziu. Greutate: 495g. 8+1 rulmenti. Frana rapida. Raport de recuperare: 4,3:1. Raportul se va pastra si la modelele ulterioare. Tambur de marimea 10000. In paralel, Shimano produce doua versiuni cu corp de aluminiu: Aero Technium 10000 XT, cu 6+1 rulmenti si frana obisnuita, si Aero Technium 12000 XTA, cu 7+1 rulmenti si baitrunner integrat in tambur (Baitrunner Spool). Politica de a fabrica atat modele MgS, cat si modele cu corp de aluminiu, mai ieftine, va continua o perioada de timp.

2012 - apare Aero Technium MgS 10000 XS-B, a doua generatie Aero Technium cu corp de magneziu. Greutate: 440g. 9+1 rulmenti. Tambur de marimea 12000. Tambur de rezerva de marimea 6000. Este cel mai usor model Aero Technium MgS disponibil vreodata in Europa. Pe piata din Japonia, Shimano a produs si modele MgS mai usoare (dar care nu se numeau Aero Technium), cum ar fi Super Aero Kisu Special Mg, de 390g.

2013 - apare Aero Technium MgS 12000 XTB, al treilea model cu corp de magneziu. Greutate: 500g. 8+1 rulmenti. Tambur de marimea 12000. Tambur de rezerva de marimea 12000. Baitrunner integrat in tambur. Este primul model Aero Technium MgS de culoare neagra, prezentat oficial ca mulineta pentru pescuitul la crap.

2018 - apare Aero Technium MgS 14000 XTC/XSC, a patra generatie cu corp de magneziu. Mulineta se produce in doua culori - varianta neagra (XTC) se adreseaza pescarilor de crap, varianta argintie (XSC) se adreseaza pescarilor de surfcasting. Nu exista alte diferente intre cele doua versiuni. Este primul model MgS cu tambur de marimea 14000, plus un tambur de rezerva de aceeasi marime. Greutate: 495g. Rulmenti 8+1.  

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Baitmaker BigFish