Shimano Aero Technium MgS
Evaluare
  • 5.0/5

PRO

  • Varful de gama al mulinetelor Shimano de crap
  • Cea mai mica greutate dintre modelele Shimano
  • Cele mai performante materiale si tehnologii
  • Constructie superioara calitativ

CONTRA

  • Recenzia de fata este o analiza preliminara, tinand cont ca Aero Technium XTC/XSC este un produs nou.

Shimano Aero Technium MgS

Data: 13 martie 2019 0 comentarii

EVOLUTIA MODELELOR MGS

 

Vlad Pavlovici: Mugurel, ce experienta ai in privinta modelelor Shimano Aero Technium? De cat timp faci revizii la modele Aero Technium si cate generatii ti-au trecut prin mana?

Mugurel Adascalitei: Am avut ocazia sa desfac pentru intretinere si tuning toate modelele de Aero Technium fabricate, de la primul model cu corp de aluminiu, Aero Technium 10000 XT, trecand apoi prin toate modelele cu corp de magneziu si pana la modelul actual, Aero Technium MgS XSC/XTC. Modelele MgS au suferit mai multe schimbari de-a lungul celor trei sau patru generatii - trei generatii distincte, din 2008, 2012 si 2108, plus modelul negru, Black Mag, MgS 12000 XTB, aparut in 2013 ca "supliment" la generatia din anul anterior. Am urmarit traiectoria mulinetei de-a lungul anilor si felul in care a evoluat. Sunt cateva lucruri care merita discutate. Frana mulinetei a trecut de la Instant Drag, frana rapida, la Baitrunner Spool, tambur cu baitrunner incorporat (un sistem pe care Shimano il numeste pe alte piete Twin Drag, frana dubla), dupa care s-a ajuns la actualul sistem Hi-Speed Drag, o frana ultra-rapida, care face trecerea de la tamburul liber la strans in doar cateva click-uri. S-au schimbat forma si dimensiunile tamburilor, au aparut reductiile pentru tamburi, care sunt foarte utile, a fost implementat sistemul care impiedica firul sa intre sub tambur, iar designul mulinetei a fost schimbat aproape in intregime.

Shimano_Aero_Technium_Mgs_XSCXTC2

Vlad Pavlovici: Modelul noul continua tendinta Shimano din ultimii ani de a produce aceeasi mulineta in doua palete de culoare.

Mugurel Adascalitei: Da, singura diferenta intre actualele modelele Aero Technium MgS (XSC si XTC) a ramas culoarea. Se considera ca varianta de culoare inchisa (XTC, care este integral neagra) atrage mai mult pescarii de crap, in timp ce varianta de culoare argintie (XSC, care este de culoare alb perlat) atrage mai mult pescarii de surfcasting. Culoarea este un element care tine doar de preferintele pescarilor, ambele variante de culoare se pot folosi la fel de bine si la crap, si la surfcasting. Cu ani in urma, existau mai multe diferente intre modele, dar incepand din 2016, de la Ultegra XTD/XSD, Shimano a adoptat politica mulinetelor de crap si de surfcasting care se diferentiaza doar prin culoare. Revenind la Aero Technium, mi se pare util de mentionat ca materialele si tehnologiile cele mai importante, prin care modelele Aero Technium MgS s-au facut cunoscute, au fost pastrate si la generatia actuala. 

Shimano_Aero_Technium_MGS_9

Vlad Pavlovici: Cum apreciezi designul si constructia mulinetei la nivel exterior? Ce parere ai despre materialele folosite in constructia mulinetei - corp, tambur, galet?

Mugurel Adascalitei: Tamburul este de tip AR-C, cu buza inclinata, si este fabricat din aluminiu. Mulineta are noul tip de frana Hi-Speed Drag, folosit pe majoritatea modelelor Shimano de pe segmentele de pret mediu si premium. Este o frana de tambur foarte rapida, cu o plaja scurta, ce ajunge din punctul maxim in punctul liber intr-un unghi de numai 45 de grade. Este acelasi tip de frana pe care-l intalnim si la Power Aero XTB/XSB, la diverse modele de Ultegra si pe care il vom vedea si la SpeedMaster. Vechile saibe de pasla au fost inlocuite cu saibe din teflon, acest lucru scurtand plaja de actiune a franei si oferind fluiditate in timpul drilului sau in cazul trasaturilor violente. Cu ani in urma, Aero Technium nu avea un sistem foarte bun de protectie a firului. Noua generatie de Aero Technium MgS are sistemul de protectie Line Safety Guard care previne, dupa cum spuneam, intrarea firului sub tambur.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Doctor Fishing BigFish